<We_can_help/>

What are you looking for?

<Good_things_happen/> Welcome to Conference

Copyright @ Select-themes

Follow us

info:lab | respect food

czw, 24 Paź 2019 18:30 - czw, 24 Paź 2019 21:30

Lokalizacja

Morcinka 3a Katowice,

Morcinka 3a,

Katowice,

Zakończono rejestrację na event

HS: Fakt, że żyjemy w czasach konsumpcjonizmu uwidacznia się najbardziej tuż przed niedzielami niehandlowymi, kiedy sklepy zalewane są przez całe rodziny, pchające przed sobą wypchane po brzegi wózki, jakby przygotowywali się na apokalipsę.

AK: Myśląc o współczesnym społeczeństwie martwi mnie wiele rzeczy, jednak nic tak bardzo jak hipokryzja i ignorancja. Mimo różnych światopoglądów łączyć powinno nas jedno, troska o otoczenie, w którym żyjemy. Każdy z nas ma wymówki, usprawiedliwienia, nie mam czasu segregować, gotować z resztek, itp. Gdyby tak każdy z nas chociaż spróbował…

 

Statystyczny Polak wyrzuca 235 kg jedzenia rocznie. Rocznie w Europie wyrzucane jest 17 milionów ton świeżych owoców i warzyw. 42% Polaków przyznaje, że zdarza im się wyrzucić jedzenie. Przeciętny Europejczyk wyrzuca miesięcznie 50zł do kosza, w postaci niewykorzystanego jedzenia. Ale przecież tak nie musi być. 

Podczas warsztatów info:lab | respect food uczestnicy dowiedzą się jak kupować rozsądniej, marnować mniej i gotować zdrowiej. 

 

Rejestracja: decyduje kolejność nadesłanych zgłoszeń

 

Helena Szewiola (HS) – Dyrektor artystyczny

Aleksandra Kopeć (AK) – Producent festiwalu

Artysta

Klimatyczna Kuchnia

Dr Ryś Kulik - psycholog, przyrodnik - jedzący makrobiotycznie, sezonowo i lokalnie. Pisze o rewolucjach kulinarnych m.in. w Gazeta Wyborcza. Autor książek "Odkrywanie natury" oraz "Ziemia - nasz jedyny dom". Znany ze spotkań Klubu Myśli Ekologicznej. Barbara Ewa Wojtaszek - w 100% roślinna Klimatyczna kuchnia, ex-prezeska zarządu Fundacji Szczęśliwi bez cukru specjalizującej się w zdrowych słodyczach dla dzieci. "Polonistka prosto z pola", która karierę nauczycielki zamieniła na zajmowanie się ogrodem i uprawę kiełków na parapecie ;)...